Hur man brygger mjöd

Medlemsmöte den 24 februari 2025

Vi var 25 förväntansfulla medlemmar, som mötte upp för att få vet mer av Håkan Karlsson, hur man framställer mjöd.

Enligt expertisen skall man använda vatten utan tillsatser, alltså är kommunalt vatten inte så bra, då kan man koka vattnet för att få en bättre renhet. Egen brunn är att föredra. Håkan berättade att han använt björksav istället för vatten och lyckats bra med det.

Blanda 3,5 kg honung med 17 liter vatten eller björksav i jäskar (25 -30 liter). Det underlättar om du värmer honungen till ca 30 grader, EJ VARMARE. Blanda sedan med vatten och låt lagen få rumstemperatur (ca 23 grader) blanda sedan i jästkulturen. Sätt på ett lock , sen är det bara att vänta. Det säkraste sättet är att köpa vinjäst.

Vill du göra din egen vildjäst kan du läsa mer om mjöd på Kalle Runristares hemsida,

Håkan hade med sig tre smakprov, som vi lät oss väl smaka

I bibutiken hos biodlarna finns en fin bok om mjöd.