Om bin och biodling  -> Honungshantering   -> Ympa honung.

Ympa honung med EKOBI-metoden.

Levande ymp.

Ympen förbereds av finkristalliserad gammal honung som blandas till enligt följande.

Till 50 kg honung

Ta l,5 kg nyslungad honung blanda ner 0,15 kg finkristallin honung, rör med elvisp eller likn. tills den är helt slät.
Förvara den kallt 10 grader, rör den därefter 1 min. med 6-8 tim. intervaller tills den är fast och krämig (kan ta 2-5 dagar).

Tillsätt sedan lika mycket nyslungad honung så att satsen blir lättflytande. Sedan blandas den med den nyslungade honungen. Den får inte vara över 27 grader för då förstörs ympen. Blandningen måste ske snabbt för att inte ympen skall förstöras.

Om man skall tappa direkt på burkar bör honungen röras ett par dagar för att den inte skall bli för hård. Skall den tappas på honungshinkar kan man göra det direkt.

Har man större portioner är det bara att räkna om i motsvarande grad.

Lycka till.