Referat från Tanums Biodlareförening's aktiviteter.

 
Hej! Några korta referat från 2012 års aktiviteter.

Tidigare års aktiviteter hittar Du här:   2012    2013    2014    2015   

Kalendern.

2012-11-15 Tanums biodlareförenings åsmöte.

Årsmötet hölls i Rabbalshede idrottsklubbs stuga, den har ju blivit vårt tillhåll för lokala aktiviteter.
Närvarande var ett 20-tal medlemmar.

Mötet inleddes med fika, som föreningen bjöd på.

Sedan var det dags för själva årsmötet, som inleddes med en tyst minut för Karl-Fritjof Johanssen, som lämnat oss under året.

Därefter inleddes själva årsmötet.
Verksamhetsberättelse, kassaberättelse och revisionsberättelsen upplästet, och lades till handlingarna.
Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.

Resten av dagordningen avverkades sedan i snabb takt, mycket tack vare gott förarbete av valberedningen. Valresultatet finns på startsidan. En fullständig lista på styrelse och funktionärer hittar Du under rubriken Om föreningen i menyn till vänster.

Mötet avslutades med att avtacka "ständige" sekreteraren Paula Johansson, som valt att efter många års trogen tjänst, ställa sin plats till förfogande. Hon fortsätter att vara aktiv i honungsbedömningskommiten.

Omedelbart efter årsmötet hade den nya styrelsen sitt konstituerande möte.

2012-08-2/6 Resa till Litauen. Bilder finns i bildgalleriet.

Resa till Litauen 2 - 6 aug 2012.

Södra Inlands biodlarförening ordnade en resa till sin vänförening i Kupiskio, som ligger mittemellan Riga och Vilnius i Litauen.

Lite fakta om Litauen.

Litauen är det största av baltländerna, yta 65000 kvkm.
Medlem i Nato 29 mars 2004 och i EU 1 maj 2004.
Jmf med Sverige 450.000 kvkm.
Europas geografiska centrum ligger i Litauen.

Dag 1:
Reste från Landvetter via Helsingfors till Riga, därifrån med buss till Kupiskio. Vi var framme vid 21-tiden. Landskapet liknade Skåne, helt slätt och bördigt.

Dag 2:
Efter en stabil frukost åkte vi ut och brsökte en biodlare med ca 70 samhällen. Från varje kupa samlade han pollen som var en stor del av hans produktion. Bina var en korsning av buckfast och krainer. Hans bästa samhälle hade ett rekord på 200 kg/år. Odlade också drottningar till försäljning. Därifrån åkte vi till en odlare som hade tvåhundra samhällen. På gården var det tredje generation som ägde den. Pappan förevisade bigården och berättade att det var hans son som drev bigården. Hans andra son drev jordbruket som var på 150 hektar. Stor försäljning av drottningar ca 1000 st/år. Han köpte in drottningar från Österike, Kaukasiska som han parade med krainer. Biodlingen var utplacerad på flera olika ställen så slungrummet var mobilt. Därefter bar det av till ordföranden i föreningen. Där blev vi bjudna på mat, öl, mjöd och likör. Vi tittade på hans biodling. Även han hade kupor av rysk standard, den vanligaste kupan där. Helramar i yngelrummet och halvramar i skattlådorna. Det blev åskväder med blixtar, hagel och regn. Vi satt i trädgården under ett eternittak, ett materiel vi såg lite varstans. Sedan åkte vi till en annorlunda trädgård och museum. (Adamos Petrauskas).

Kl. 17.00 skulle vi vara i kulturhuset i staden och se en vitrysk konsert. Vi kom något försenade men som på alla ställen väldigt välkomna. Efter konserten var vår reseledare Rogen med tolk uppe på scenen och blev välkomnade till Kupiskio och festivalen. Han blev ombedd att sjunga en sång han framfört vid ett tidigare besök. Han ville inte sjunga ensam så alla svenskar blev ombedda att gå upp på scenen och sjunga. Det gjorde vi, sången var Helan går och vi fick väldigt mycket applåder. Det fanns försäljning av biprodukter i konserthuset och även bakgrunden på scenen var en bild av bikupor.
Sedan tillbaka till boendet för en sen middag.

Dag 3:
Buss in till Kupiskio. Lite rundvandring i stan medan Roger var på ett möte med borgmästaren, dit en representant för alla föreningarna som deltog i festivalen var inbjudna. Därefter gick vi i procession till kyrkan. Vi var ca 4000 deltagare. Med en mässa i kyrkan på en timme och välsigning av honungsburkar som den som ville ta med sig inleddes festivalen. Efter mässan fick vi lov att klättra/gå upp i kyktornet. Därifrån var en fantastisk utsikt över landskapet. Bifestivalen var förlagd till en halvö som bildats när floden Kupa grävdes till en sjö under Rysstiden. Vårt boende låg ca 200 meter från festivalområdet. På området var det försäljning av mycket bimateriel, relativt billigt och honungsprodukter. Presidenten var där och höll tal samt uppträden med musik och dans från scen det mesta av dagen. Presidenten planterade träd på halvön och pratade med folk och blev fotograferad. På kvällen började den stora festen. Roger hade ordnat med bord och köpt med sig plockatmat, öl, sprit och diverse. Vi blev även inbjudna till de andra borden att äta och dricka. Öl serverades i tillbringar som fylldes på ur hinkar. Musik spelades från scenen och folk dansade i gräset. Alla var mycket gästvänliga.

Dag 4:
Vi började dagen med att besöka en trädgård med massor av blommor, örter och kryddor, även biodling. Ägarinnan var trebarnsmor samt trädgårdsdesigner, trädgårdsodlare samt biodlare. Sedan åkte vi till Vilnius. Huvudstaden med 54.000 innevånare. Under runvandringen såg vi bl.a presidentpalatset och Mariaporten. Sen middag även denna dag.

Dag 5:
Sista dagen gick åt till hemfärd med ett litet stopp på Rigas riviera. Fantastisk sandstrand, och långgrunt.

Ulla-Britt o Lennart Karlsson

2012-07-09 Skee biodlareförening besöker Beertil o Anne-Marie Berntsson.

Måndagen den 9/7 kom Skee biodlarförening på besök hos Bertil och Anne-Marie Berntsson. Bertil och Anne-Marie förevisade honungshantering. Bertil förevisade bilder från en biresa till Estland. Innan fikat blev det en rundtur i Bertils bigård.

2012-07-07 Biutflykt till Haldens föreningsbigård.

Asbjörn, en svåger till en danspartner som Bertil Berntssons brukar svänga runt med, möte oss vid Öberg i Halden sedan bar det av mot Klepper och uppför , uppför och in i skogen. Där finns Haldens föreningsbigård de har haft den i 10-12 år. Det är Buckfastbin i bigården som till största delen sköts av Jon.

Den här dagen var en medlemsdag som Norska motsvarigheten till svenska SBR, Birökterlag, anordnat. Fylkeslag Östfold har 270 biodlare.

Den här dagen samlades några representanter från olika biodlarföreningar i Östfold och vi från Tanums biodlarförening. Vi fick en föreläsning och förevisning om olika metoder att skatta honung, både med bi tömmare och med blås.

Flera av de medlemmar som möte upp berättade om hur de under 6 veckor varje höst körde upp sina bin till Rörosfjället där de fick stå och dra på ljung.

Efter det blev vi bjudna på kaffe, goda smörgåsar och kaka. Under kaffet var det lotteri. Vinsterna bestod bl. a av svarta plastramar, en bordsgranne berättade att han satte dem i yngelrummen på våren, tack vare färgen (svart) kom drottningen i gång med att lägga ägg fort.

2012-06-06 Tanums biodlareförenings besök hos Jirina Janzbach på Orust,

Vi var 13 medlemmar som mötte upp och åkte i samlad trupp till Orust. Vädrets makter var inte helt på biodlarnas sida denna dag.

Men trots en del regn och kyla fick vi ut mycket av dagen. Först tog Jirina oss med till sin verkstad där hon visade en kupa som hon använde för att ta "skakbin" (paketbin) i. Hon var ganska nyss hemkommen från sitt hemland Tjeckien och berättade om möten med tjeckiska biodlare. Vi fick förutom verkstad se slungrum, bigård och en rundtur i hennes härliga trädgård där det finns mycket trädgårdskonst.

Efter det blev det fika med hembakt bröd som intogs i hennes vardagsrum, ett rum som tidigare i tiden var en lanthandel. Med sin härliga humor berättade hon om sin biodling och förevisade olika biprodukter från Tjeckien.

Jirina har jobbat som kemist och i dag gör hon natursalva av bivax, honung med lavendel, hon gör även kräm som är lite fetare, det är hennes dotter som är trädgårdsmästare som önskat det för sina torra händer.

Förutom biodlare är Jirina konstnär med en egen atelje i sitt hus, även den fick vi besöka.

Några bilder finns i fotogalleriet.